Mimi i Fanaberia :-)
hahaha specjalnie zrobiłam zdjęcia przy piwkach, ale zapewniam, że żaden shihtzak nie był piwem pojony ;]
a z włosami to nie wiem dlaczego tak się ostatnio dzieje - Fanie trochę mniej się kołtunią, ale one biegają codziennie z wilczurami, haskimi i labradorami, a ponieważ jest fatalna pogoda, to we włosach przynoszą do domu wszystko. najgorzej jest na łapach, które nie są zasłonięte przez kombinezon, ale pod kombinezonem też się strasznie kołtunią pomimo, że nie ma żadnego gumowego spodu po ostatnim spacerze największe kołtuny wycinałam nożyczkami, bo już mi szkoda było Mimi (prawie 2 godziny ją czesałam), więc musiałam trochę skrócić. U Fany jest trochę lepiej, ale też właśnie mam kołtuny do czesania po spacerze - przed chwilą wróciłyśmy Mimi myślałam, ze ma dorosłe już włosy, bo ona ma prawie 2 lata, a Fana to jeszcze szczeniaczkowe kłaczki ma - 8 miesięcy.
a z włosami to nie wiem dlaczego tak się ostatnio dzieje - Fanie trochę mniej się kołtunią, ale one biegają codziennie z wilczurami, haskimi i labradorami, a ponieważ jest fatalna pogoda, to we włosach przynoszą do domu wszystko. najgorzej jest na łapach, które nie są zasłonięte przez kombinezon, ale pod kombinezonem też się strasznie kołtunią pomimo, że nie ma żadnego gumowego spodu po ostatnim spacerze największe kołtuny wycinałam nożyczkami, bo już mi szkoda było Mimi (prawie 2 godziny ją czesałam), więc musiałam trochę skrócić. U Fany jest trochę lepiej, ale też właśnie mam kołtuny do czesania po spacerze - przed chwilą wróciłyśmy Mimi myślałam, ze ma dorosłe już włosy, bo ona ma prawie 2 lata, a Fana to jeszcze szczeniaczkowe kłaczki ma - 8 miesięcy.
a mnie się to http://img188.imageshack.us/img188/2020/mimi4.jpg najbardziej podoba Mimi wyglada jakby juz miała dosyć piwa :hyhy:
hahaha dokładnie, nachlała się i padła hihihi
ale prawda była taka, ze one poprostu padły na tym pomoście, myśmy tak siedzieli pół dnia, pięknie świeciło słońce (już później tylko padało) i psiaki korzystały z tego wylegiwania się jak im było gorąco to wskakiwały do wody - bardzo przyjemne popołudnie
ale prawda była taka, ze one poprostu padły na tym pomoście, myśmy tak siedzieli pół dnia, pięknie świeciło słońce (już później tylko padało) i psiaki korzystały z tego wylegiwania się jak im było gorąco to wskakiwały do wody - bardzo przyjemne popołudnie
Papryczka , odpowiem na Twoje pytanie o kołtunki Mimi , bo tu prościej . Ona jesst nadal w okresie zmiany włosa i nie martw ssie że coś jesst nie tak , bo to normalne zjawisko. Tak naprawde to wiele a własciwie wiekszość pieskow konczy wymiane włosa w wieku 2 i ponad lat, a jesli mowia inni że nawet nie zauważą jak ich pieski wymieniają włos , ze trwa to bardzo krótko , to bujdy opowiadaja , a;lbo też ich psy mają włos bez podszerstka , czyli nie wzorcowy , albo s[pecjalnie wyczesywany zeby sobie zycie ułatwic - potem te niestworzone bajki o cudownym jedwabistym włosie bez kołtunów ... .. wg mnie jest wszystko ok , a walka z kołtunami to cierpliwość , praca i odpowiednie środki wspomagające jak np. lanolina , ale nie kazdemu piesskowi ssłuży wiec trzeba wybadać , albo preparatu powodujące śliskośść włoska bo wtedy łatwiej rozczesac mimo wszystko. to zmojego skromnego doświadczenia i obserwacji innych a także wielu rozmów z hodowcami .
dziękuję Reniu. wcześniej Mimi miała dłuższe włosy i mogłam ich tydzień nie czesać bo nic się nie robiło, a teraz nawet przy tych podciętych to kołtuny nawet na grzebiecie jej się robią - masakra!!! tak sobie myślę, że to może dlatego, ze się zrobiło lato i one naprawdę szaleją jak dzikie psy. i o ile psy z sierścią nie cierpią na tym, to we włosach shih tzu wszystko zostaje
ale dziękuję Ci Reniu. ja Mimi natłuszczam jedwabiem i tym Biogroomem super cream - ale ostatnio nawet to jej nie pomaga
ale dziękuję Ci Reniu. ja Mimi natłuszczam jedwabiem i tym Biogroomem super cream - ale ostatnio nawet to jej nie pomaga
Nie mam nowych zdjęć, bo ostatnio czasu jak na lekarstwo....
ale za to mam newsa: Fana od 3 dni ma cieczkę i Mimi cały czas ją wącha i dominuje i w związku z cieczką Fanulka bardzo się podwórkowym chłopakom podoba i pierwszy raz szczeknęła na zbyt napastliwego adoratora także się w dziewczynie zaczyna charakterek wyrabiać
a zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie
ale za to mam newsa: Fana od 3 dni ma cieczkę i Mimi cały czas ją wącha i dominuje i w związku z cieczką Fanulka bardzo się podwórkowym chłopakom podoba i pierwszy raz szczeknęła na zbyt napastliwego adoratora także się w dziewczynie zaczyna charakterek wyrabiać
a zdjęcia postaram się dodać w najbliższym czasie